Přeskočit na obsah

Kurz Pec pod Sněžkou 27. 2. – 1. 3. 2023

Poslední kurz letošní sezony projektu Skialp do škol proběhl v Krkonoších, konkrétně na boudě Danielka na Portáškách nad Velkou Úpou. Počasí nám vyšlo parádně: prašan, tři dny slunečného počasí a teploty pod nulou. Díky tomu jsme mohli v drobně upraveném konceptu prolétnou s desítkou účastníků kompletní program a ještě si střihnout dva parádní skialpové výlety.

S výcvikem jsme netradičně začali hned na parkovišti, kde jsme nasatvili vázání, nalepili pásy a vydali se na – pro mnohé první – noční skialpový výšlap. Bouda Danielka leží ve dvou třetinách sjezdovky Portášky a tak se nám výšlap k ní jevil jako ideální způsob představení skialpu. Večerní přednášky tím dostaly mnohem reálnější základ.

Druhý den byla na programu celodenní túra, kterou jsme si střihli po trase Pec pod Sněžkou, Modrý důl, Výrovka, bufet, Liščí hora, Zahrádky, Pec pod Sněžkou a Portášky. Díky perfektně šlapajícímu týmu jsme během ní zvládli i polední lavinovou přednášku na Výrovce, nácvik práce s lavinovou výbavou a počítadlo se navečer v Danielce zastavilo na 16 kilometrech a 900 výškových metrech. Na začátek dobrá práce, smekáme před všemi účastníky.

Večerní promítání, debata a středeční výšlap okolím Velké Úpy už byl jen pomyslnou třešničkou na dortu. Díky všem za účast a zájem o náš projekt a těšíme se na to, že už v příští sezoně bude Skialp s učiteli ve školách.